Löpning för den mentala hälsan

Löpning är inte bara bra för din fysiska hälsa, det påverkar i allra högsta grad ditt välmående på det psykologiska och mentala planet. Det baseras inte bara på “en känsla” som många löpare säger sig känna efter ett pass, utan det ligger väldigt mycket forskning bakom den där känslan. Det dyker hela tiden upp nya resultat som gång på gång understryker vikten av träning på grund av många anledningar.

Springa från depression

Vilket inte betyder att du ska springa från dina problem, men när det där svarta molnet av depression hänger tungt över dig är du ändå ingen fena på problemlösning eller att fatta hälsosamma beslut. Det bästa du kan göra då, är att ge dig ut på en springtur. Och ja, det kan tyckas vara helt omöjligt när man sitter där i mörkret. Men om du så bara lyckas ge dig ut på en promenad så är det en riktigt bra start. Har du möjlighet att komma ut i naturen är det också ett stort plus. När du springer och börjar få upp flåset bildas det olika ämnen i din kropp som hjälper kroppen att göra sig av med ämnen som dyker upp i din kropp när du är stressad och deprimerad. Vad som händer när du mår dåligt under en tid är att aminosyran tryptofan omvandlas till molekylen kynurenin som sedan tar sig in i din hjärna och det är just den molekylen som är sammankopplad med ångest, depression och även schizofreni. När du springer så bildas enzymer (med ännu mer komplicerade namn) som skapar en kemisk reaktion i den där onda molekylen så att det blir till en syra istället. Då kan den inte ta sig in i hjärnan, utan den kissas ut istället. Du kan hitta mer information här och där hittar du även fler källhänvisningar. Så ja, ut och spring och kissa ut din depression och ångest. Självklart kommer dessa råd och rekommendationer med att i övrigt försöka leva ett hälsosamt liv och att aldrig sluta med eventuella mediciner utan samråd med läkare.

Spring dig frisk och ung

För att hålla dina muskler friska och ditt skelett starkt är löpning väldigt bra träning. När vi bli äldre är det först de motoriska nervcellerna som vi tappar och vad som händer då är att muskelfibrer lämnas övergivna och kan inte ta emot signaler från hjärnan. Men om du använder dina muskler, om du springer och tränar så växer nya kopplingar ut och kontakten mellan kropp och hjärna förstärks igen. Häftigt va? Kroppen blir bättre på att reparera sig själv om du håller igång och enligt forskning blir din hjärna ungefär 10 år yngre också. Om du börjar känna dig lite inspirerad till att sticka ut på en springtur, men behöver något mer för att tippa över dig helt kan du alltid prova att unna dig några snygga löparkläder från gorilla sports som gör det hela lite roligare.

mts_best