Förbättra löpformen

Som löpare kan man ibland fastna i ett visst mönster där man varken går framåt eller bakåt. Man gör sin morgon- eller kvällstur på exakt samma sätt, man blir trött ungefär vid samma ställe och springer i samma takt och avstånd man alltid gjort. Det är helt enkelt en del av rutinen och man kanske inte tänker på det så mycket.

För vissa löpare kan det bli ganska frustrerande och långtråkigt att hela tiden befinna sig i samma form, och då finns det ett antal enkla förändringar som man kan tillämpa för bättre resultat. Man kan träna själv eller med andra, kanske till och med tillsammans med barnen, och på kort tid göra mycket bättre ifrån sig än vad man någonsin gjort. Här följer några tips på hur du kan bli en bättre löpare och få finare träningsresultat.

Hitta nya metoder

En av de vanligaste anledningarna till att man så att säga planar ut i sin löpning är just att man tränar på exakt samma vis. Det kan bland annat bero på att man känner sig bekväm i sitt löpande eller att livsstilen man lever inte tillåter en att göra några större förändringar. Man kanske måste vänta på att ens partner skall komma hem från jobbet för att passa barnen medan man joggar, eller så har man bara tillgång till en viss löprunda.

Här gäller det att tänka om. Skaffa en bra Bugaboo ståbräda till barnvagnen så att båda ungarna kan följa med i stället, och använd den som ett extra motstånd när du springer. Spring din vanliga runda åt motsatt håll. Upprepa varje uppförsbacke tre gånger. Stanna upp vid bänkar och gör fyra set armhävningar. Genom att ändra på rutinen hamnar kroppen i ett nytt läge, och man kan börja utveckla muskler i en ny takt än förut.

Tänk på tekniken

En av de hetaste formerna att träna på är intervallträning och det är ett enormt effektivt sätt att både höja konditionen liksom att öka sin metabolism på. Det finns dock även andra metoder att arbeta med och en aspekt som många lätt glömmer är tekniken. Att springa verkar vara så normalt att inte alla lär sig att springa rätt utan ser det som det mest naturliga i världen att sätta hälarna i ordentligt eller att springa med knutna nävar.

Har du inte tillgång till en tränare eller ett löp-labb så finns det bra instruktionsvideor på nätet där man får exempel på hur man bör springa för att få så bra resultat som möjligt och för att undvika skador. Man bör springa rak i ryggen med avslappnade axlar, armarna och händerna är också avslappnade och man springer med armarna lätt böjda och nära sidorna. Spring gärna lätt framåtlutad och se till att landa i mitten på foten, inte hälen eller tårna, samtidigt som du springer med lätt böjda knän. Detta dämpar nedslagen och man kan på detta lätta vis undvika slitskador och klämda nerver.

mts_best