Löpa på rätt underlag

Löpning har blivit en allt mer populär träningsform. Vad detta kan bero på tros vara att det är en enkel träningsform, enkel i den meningen att det är tillgängligt och det behöver inte någon resväg för att börja träna. Löpning kan starta precis utanför hemmets dörr och behöver heller inte pågå under en längre tid. Restiden sparas både dit och hem vilket gör att det är lättare att få in i vardagen.

Löpning behöver ingen avancerad utrustning, ej heller en dyr sådan. Några enkla träningskläder, finns naturligtvis i olika prisklasser beroende på vad som önskas, och ett par ordentliga skor är allt som behövs. Ett par skor får det gärna investeras i så att det blir med bra passform och material. Skor finns också i olika prisklasser så att det skall passa alla.

Underlag att springa på

Det finns många olika underlag att springa på. Det är viktigt att hitta ett bra underlag. Med fel skor i kombination med ett ej passande underlag kan ge skador i knän, fötter och även i höfterna. En skada behöver inte uppstå på en gång vilket gör det ännu mer riskabelt. En skada kan uppkomma som en förslitningsskada vilket innebär att det har pågått under en längre tid. Är det en förslitningsskada så är det även stor risk att det är längre rehabilitering på vägen tillbaka till en frisk kropp igen.

Det går att springa på underlag så som gräs, asfalt, grus och löpband. Inget av detta behöver vara mer rätt eller fel, utan allt handlar egentligen om rätt skor kombineration med underlaget. Om asfalt är alternativet så är det viktigt att inhandla en sko som passar till asfalt. Det samma gäller om det är löpband, grus eller gräs det ofta skall löpas på. Med rätt sko är alla underlag möjliga.

mts_best