Spring med rätt utrustning

Att ge sig in i träning och olika sporter är inte alldeles lätt, speciellt om en är nybörjare och inte har kontroll över alla bitar. Enbart träningsformen kan vara en utmaning att sätta sig in i, vad som skall göras och inte göras i de olika sporterna. Vad en skall tänka på och vad som är viktigt att undvika. Vad som också kan vara mycket att sätta sig in i är utrustningen. Många sporter kräver en viss utrustning, andra sporter behövs inte så mycket utrustning av det slaget men det finns ändå saker att tänka på och kanske saker som skulle underlätta om utövaren hade.

Rätt klädnad

När det kommer till löpning är det inte så mycket utrustning som behövs, detta då i jämförelse med exempelvis ishockey. I ishockey är det väldigt mycket extern utrustning som behövs och mycket kläder att ta på sig. Löpning kräver till synes inte så mycket saker, än dock är det viktigt att utrusta sig med rätt saker för att kroppen skall må så bra som möjligt när träningen utövas.

Det första viktiga att tänka på är att ha bekväma kläder. Underkläder av bra material är av yttersta vikt. Det är dessa som sitter närmast kroppen och skall kunna andas när svetten kommer under löpturen. Som kvinna under löpning är det även viktigt att ha en topp som håller brösten på plats för en bekväm hållning vid rörelse.

Nästa plagg är nederdel och överdel. Under varma månader och på gym så skall det med fördel bäras shorts och en T-shirt eller linne. Så lite kläder som möjligt för att kroppen skall kunna svettas obehindrat. Varma kläder bidrar till ökade svettningar vilket kan leda till försämrad ork. Kläderna skall vara så lätta som möjligt och även dessa kunna andas för att inverka så lite som möjligt under löpningen.

Att bära väl gjorda skor är av yttersta vikt, med fel skor kommer skadorna att komma snabbt. Det finns riktiga löparskor som är tillverkade just för att kunna springa med. Det blir stor belastning på fötterna under löpning och därför bra om det finns stötdämpare i skorna, detta lindrar vid varje steg och gör steget mjukare och behagligare för lederna. Hårda skor bidrar till en ökad belastning vilket i slutändan kommer att belasta kroppens leder.

Vid långdistanslöpning kan vatten rekommenderas att ta med. Det finns så kallade vattenbälten som fästes runt midjan där så vattenflaskor sätts i. Det blir en lite tyngd på kroppen men det är en vanesak. Fördelarna med att kunna bära med sig vatten överväger att det blir en liten extra tyngd runt midjan.

mts_best