Kul utmaningar för löpare

Löpning är en form av motion som inte kräver mycket mer än ett par riktigt bra löparskor och tillgång till en plats att springa på. Man kan springa regelrätta löprundor på fält och i skogar eller i parker i stan, och det är något man kan göra helt i sin egen takt. Det spelar ingen roll om man är långsam eller snabb och efter en tid brukar många som springer regelbundet uppleva den ”kick” som denna typ av träning ger. Man skulle kunna beskriva känslan som ett slags glädjerus som ger energi och ett allmänt välbehag.

Ett relativt stort problem som många däremot upplever med just löpning är att det kan vara mördande tråkigt, särskilt om man inte har tillgång till stimulerande miljöer. Att motivera sig kan bli svårare och svårare och det är då som det är viktigt att söka sig till alternativ och variationer som ger en kämparglädjen tillbaka.

Spring i grupp

För den som har vänner eller kollegor som också gillar att springa kan det vara kul att löpa i grupp. Man kan arrangera vissa dagar i veckan eller ett evenemang där det finns särskilda utmaningar och göra detta till en regelbunden företeelse. Man kan hyra komradio så att alla i gruppen kan kommunicera med varandra om man håller olika takt, och det är också ett utmärkt sätt att kommunicera med eventuella funktionärer vid särskilda events. Som grupp motiverar man varandra och det blir en både nyttig och social sak att göra tillsammans.

Virtuella lopp

En av de stora trenderna inom löpning idag är så kallade virtuella lopp där man springer kopplad till tusentals andra löpare över hela världen. Man laddar ner en app på sin mobil som sedan registrerar var man befinner sig, hur långt och länge man springer och vem som vinner. Ett mycket populärt lopp av denna karaktär är

Wings for Life där deltagarna både kan springa i ett fysiskt lopp med andra medtävlande, eller på egen hand genom att vara uppkopplad mot appen. Istället för att man bestämmer en specifik sträcka har man en virtuell mållinje som sakta kommer i kapp en. När det endast återstår en man och en kvinna framför denna rörliga linje har man sina vinnare. Just dessa lopp arrangeras för att främja ryggmärgsforskning, vilket för in oss på nästa typ av motiverande löpning.

Välgörenhetslopp

Att springa för ett välgörande ändamål är ett annat sätt att känna sig peppad och motiverad. Det arrangeras olika välgörenhetslopp i Sverige och över hela världen. Man kan dessutom själv delta i ett lopp för en egen välgörenhet som man brinner för. Loppen brukar ligga på minst fem kilometer och här går det inte ut på att vara snabbast, utan att samla in pengar för en ljusare framtid för människor, djur eller natur. Vad kan vara mer motiverande än det?

mts_best