Att springa i skogen

Vid ett besök till skog och natur så är det ofta flera människor som har tänkt samma sak. Naturen har en förmåga att skänka lugn till befolkningen, det är en rogivande plats som många kan finna återhämtning i. För andra kanske det inte just är återhämtningen i sig de söker, utan mer träningen. För i skogen finns det allt som oftast många bra spår att springa i. Det finns även stigar som kan vara en bra utmaning i löpningen.

Elljusspår

I många skogsslingor finns det elljusspår uppsatta. Ett elljusspår innebär att det är ett spår uppmätt och att det är belyst. Detta är relativt vanligt i de större spåren och något som är väldigt uppskattat hos löpare. I och med detta så går det att springa även när det mörknar framåt kvällen. På höst och vinter blir det även mörkt tidigare och då går det att löpa även på eftermiddagen och kvällen kallar.

På uppmätta slingor och i så kallade elljusspår så finns det ofta en fast sträcka så att alla vet hur långt det är att springa. I skogar där det finns fler slingor så finns det också olika långa sträckor. För att veta hur lång en slingan är markeras de med olika färger, som går att leta sig fram till vad en viss färg har för sträcka.

Springa på stigar

Det vanligaste är att springa på grusslingor, det är ett tacksamt underlag att löpa på.

Grus ger en mjuk belastning på knäna och är skonsamt för kroppen. Det har också att göra med vilka löparskor som används, en mjuk sko med stötdämpare är att rekommendera, det finns även hårdare skor men detta kan slita mycket mer på framför allt knäna. Men förutom grusslingor så går det att springa på stigar, det är inte lika vanligt men några tycker om att utmana sig med detta. På stigarna så är det inget jämnt underlag, utan detta ger även träning för precisionen. Det gäller på små stigar att trampa rätt och att parera ordentligt med kroppen för att inte snubbla eller trampa snett.

Att springa på stigar behöver inte slita på knäna om rätt skor används. Ett jämnare underlag ger en jämnare belastning, men med rätt skor så är det möjligt att undvika felbelastning oavsett underlaget. Det finns även en viss utmaning med att springa på ojämnt underlag, så som stigar. Det gäller att både titta framåt och neråt, att sätta fötterna rätt och att vara snabbfotad. En stig ger även en känsla av att vara närmare naturen. Det är en ultimat upplevelse att springa på rötterna, att ha små stenar och kottar under fötterna. För riktiga skogsälskare så är detta riktigt uppskattat, det blir ett med naturen även om det inte ger det snabbaste löpet.

mts_best