Utveckla din löpning

Många som börjar löpträna märker snart att de snabbt blir bättre och sätter därför upp ännu högre mål för sin löpning. För den som vill utvecklas som löpare gäller det att optimera både löpträning, kost och återhämtning för att kunna slå sina personbästan.

Skorna är löparens viktigaste redskap och det är viktigt att använda bra löparskor när du springer och att även gå i bekväma och fotriktiga skor i vardagen för att undvika skadeproblem. Med skor från ecco kan du vara trygg med att få både god passform och hög kvalitet till ett bra pris. Många upplever till exempel att hälproblem blir bättre av att använda inomhustofflor eftersom foten får ett bra stöd av en bekväm toffel.

Träning och återhämtning

Om du vill utvecklas som löpare bör du successivt öka mängden och intensiteten i träningen. Tänk på att inte öka träningen för fort eftersom du då riskerar att få överbelastningsskador och tvingas till flera månaders uppehåll. Ta gärna hjälp av ett träningsprogram som är utformat för den sträcka du vill bli snabbare på. För att undvika att tröttna på löpning när du börjar springa många fler pass i veckan gäller det att variera passen så mycket som möjligt. Att lägga in ett trailpass i skogen är en härlig utmaning liksom att ibland träna något helt annat än löpning som exempelvis cykling eller simning. Även om löpträning utgör grunden för att bli en bra löpare behöver löpare även styrketräna för att tåla belastningen av flera timmars löpning varje vecka. Det är både de inre stabiliserande muskulaturen runt bål och höfter som behöver tränas och musklerna i vader och fötter. Styrketräningen kan utföras hemma eller på gymmet och det är inte några tunga styrkepass det handlar om, utan 10-12 repetitioner i 3 set är lagom för de flesta.

När du börjar träna flera pass varje vecka blir återhämtningen mellan passen extra viktig och att massera ut ömma muskler med en foam roller eller hos en massör gör att du undviker stelhet och minskar skaderisken. Även regelbunden stretch eller yoga gör att musklerna känns mindre stela och att du bibehåller din normala rörlighet trots många hårda träningspass. Försök även att sova bra och att inte stressa för mycket i vardagen eftersom stress försämrar återhämtningen.

Rätt kost för för löparen

En löpare som tränar flera långa och intensiva pass varje vecka behöver vara noggrann med att fylla på med tillräckligt med energi mellan passen. Att följa tallriksmodellen som Livsmedelsverket rekommenderar ger en bra utgångspunkt för den som vill vara säker på att få i sig bra mat i rätt mängder. Fokusera också på att få i dig tillräckligt med grönsaker eftersom dessa är fulla av mineraler och näringsämnen som är viktiga beståndsdelar för att bygga en god hälsa och kunna prestera på sin maximala nivå.

mts_best